Prispevek

Zdravje

3 najpomembnejša prehranska dopolnila

3 najpomembnejša prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila so na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in v nekaterih trgovinah z živili. Kljub farmacevtski obliki – kapsule, tablete in podobno – se ločujejo od zdravil, za katera je pogosto treba imeti tudi recept. Medtem ko so zdravila namenjena predvsem zdravljenju, preprečevanju in diagnosticiranju bolezenskih stanj, so prehranska dopolnila vrsta živil, katerih glavni namen je dopolnjevati običajno hrano.

V nadaljevanju vam bomo na kratko opisali razliko med zdravili, prehranskimi dopolnili in živili. Nato bomo predstavili še tri izjemno koristna prehranska dopolnila, za katera mnogi menijo, da so za uporabo najpomembnejša, če želite, da bo vaše življenje zdravo oziroma da se boste večino časa počutili odlično.

Koncentrirani viri hranil ali drugih snovi

Prehranski dodatki oziroma dopolnila so koncentrirani viri hranil ali drugih snovi, ki imajo hranilne ali fiziološke učinke, ki so tudi sicer prisotne v živilih. Na videz so prehranska dopolnila podobna zdravilom, saj jih najdemo v obliki kapsul, tablet in sirupov, vendar pa jih ureja zakon o živilih. Ta je precej ohlapnejši od zakona o zdravilih. Zagotavlja namreč varnost in kakovost, učinkovitosti pa ne. Prehranskim dopolnilom se torej ne sme pripisovati zdravilnih učinkov, saj so le dopolnila k posamezni vrsti živila. Preden se določeno prehransko dopolnilo prvič da na trg, mora proizvajalec nujno o tem obvestiti tudi Ministrstvo za zdravje.

Prehranska dopolnila za športnike
Po prehranskih dopolnilih najpogosteje posegajo športniki.

V povezavi s prehranskimi dopolnili lahko govorimo o koncentriranih virih posameznih ali kombiniranih hranil ter drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Pri tem mislimo predvsem na aminokisline, mikroorganizme, maščobne kisline ter vlaknine. Velika večina dopolnil vsebuje rastline ali njihove izvlečke, toda izdelek ne sme vsebovati katere koli rastline, ampak samo tiste, ki so po določenem pravilniku razvrščene v posebne kategorije, prav tako pa pridobljene v določeni stopnji rasti, na primer dozorelosti.

1. Omega-3 prehranska dopolnila

Omega-3 maščobe so za zdravje nujno potrebne, saj sodelujejo pri velikem številu fizioloških procesov, na primer pri delovanju živčnih celic in možganov. Prehransko dopolnilo koristi imunskemu sistemu, varuje srce in krvni obtok, znižuje slabi holesterol ter krvni tlak.

Omega-3 prehransko dopolnilo je prav tako izjemno koristno pri izgorevanju maščob v telesu ter ima še veliko drugih pozitivnih učinkov.

2. Beljakovinski napitki

Beljakovinski napitki pospešujejo regeneracijo mišic po treningih. Z njimi lahko pogosto nadomestite enega ali celo več dnevnih obrokov, še posebej takrat, ko vam primanjkuje časa za pripravo zdravih jedi.

Rastlinske beljakovine SunWarrior
Zelo priljubljene so rastlinske beljakovine SunWarrior, pri NutriHolis na voljo v različnih okusih.

Z beljakovinskimi napitki lahko poskrbite, da je vaša prehrana dovolj uravnotežena, ugodno pa vplivajo tudi na imunski sistem.

3. Glutamin

Glutamin velja za najpogostejšo aminokislino v mišicah. Ključno vlogo ima pri sintezi beljakovin v telesu. Ravno zato je izjemno pomembno, da zagotovite dovolj velik dnevni vnos glutamina. S tem boste na učinkovit način preprečili razgradnjo mišičnega tkiva.

Sicer pa je za glutamin značilno še, da izboljša delovanje imunskega sistema, omogoča normalno delovanje črevesja, pomaga ohranjati normalno kislost v krvi, pomaga pri polnjenju glikogenskih zalog, spodbuja izločanje rastnega hormona in še bi lahko naštevali.

Zdravi recepti na spletnih straneh

Prehranska dopolnila lahko v prehrano vključite na najrazličnejše načine. Če sami za to nimate pravih idej, je najbolje, da malce pobrskate po spletu. Hitro boste ugotovili, da so na voljo številni zdravi recepti, v katere lahko brez težav dodate tudi mnoge prehranske dodatke.

Na spletu boste med brskanjem za zdravo prehrano morda naleteli na priljubljeno spletno trgovino NutriHolis – celostni center zdravja. Obiščete jo lahko tudi v živo, in sicer na Zaloški cesti 167 v Ljubljani, kjer so različni prehranski dodatki na voljo po zelo dostopnih cenah.

V branje priporočamo ...