Prispevek

Zdravje

Kako odpraviti bolečine v križu?

Kako odpraviti bolečine v križu?

Ljudje se v vsakdanjem življenju soočamo z najrazličnejšimi bolečinami, med katerimi so vse pogostejše tudi bolečine v križu. Vzrokov, zakaj nastanejo, je veliko. Eden pa je zagotovo ta, da vse pogosteje in dolgo časa sedimo za računalnikom; in to na povsem neprimernem stolu.

Včasih se bolečine v križu pojavijo kar iznenada, ko na primer dvignemo nekaj težkega. Mnogi pa menijo, da se bolečina pogosto pojavi tudi zaradi psihičnih težav, s katerimi se prav tako vse pogosteje srečujemo. Na srečo si pri odpravi bolečin na tem predelu telesa lahko pomagamo kar sami. Če pa bolečine kljub doslednemu reševanju ne izginejo, je potrebno obiskati zdravnika in mu težave čim natančneje opisati.

Bolečine v križu največkrat odpravljamo s pomočjo vaj. V nadaljevanju vam predstavljamo tistih pet vaj, ki se pri večini izkažejo za najučinkovitejše. Vaje za odpravo bolečin v križu izvajajte redno, saj boste le tako lahko dosegli pozitiven učinek.

5 učinkovitih vaj za odpravo bolečin v križu

Če si želite, da vas bolečine v hrbtu ne bodo več ovirale pri vašem delu, si skrbno preberite napotke za 5 najučinkovitejših vaj za križ. Poskusite se jih naučiti že sedaj, da jih boste lahko v trenutku, ko jih boste nujno potrebovali, znali pravilno in dosledno uporabljati.

1. Položaj mačke

Pri tej vaji se postavite na vse štiri in poravnajte trup. Dlani naj bodo postavljene v širino ramen, kolena v širino bokov. Popek iz začetnega položaja potisnite proti podlagi ter sprostite hrbtenico. Pogled pri tem usmerite navzgor. Ko se gibate, vdihnite; v skrajni točki zadržite za dobri dve sekundi. Z gibanjem nadaljujte še v nasprotni smeri.

2. Pogled proti nebu

Trup upognite do točke tako, da vas ne bo bolelo. Ulezite se na tla. Roke položite ob zgornji del telesa. Komolci naj bodo točno pod rameni. Iz ležečega položaja dvignite zgornji del trupa. To naredite do skrajne točke, pri tem nekajkrat vdihnite in izdihnite. Nato se vrnite v začetni položaj. Glava naj bo ves čas v podaljšku hrbtenice in naj sledi gibanju.

3. Zvezda

Ulezite se na hrbet in razširite noge in roke. Najprej dvignite noge in roke od podlage. Pipravite se na gibanje. V zgornjem delu telesa naj se vaše roke pomikajo nazaj, pri čemer poskrbite za to, da se boste lopatici čim bolj približali. V spodnjem delu skupaj in narazen pomikajte iztegnjene noge.

4. Strešica

Postavite se na vse štiri. Nato dvignite medenico ter iztegnite noge. Stopala naj bodo v stiku s podlago. Glavo potisnite med roki. Položaj, v katerem ste se znašli, je v obliki črke V. Ta vrsta vaje je statična.

5. Rotacija kolen

Ulezite se na hrbet. Roke pod pravim kotom odmaknite od telesa. Dlani uprite ob podlago. Pokrčite kolena in jih primaknite v smeri prsnega koša. Izmenično spuščajte kolena levo in desno proti podlagi.

Ne iščite izgovorov, pričnite z vajami!

Navedli smo vam 5 učinkovitih vaj za križ, ki si jih lahko ogledate na spodnjem video posnetku oziroma na označeni povezavi.

Vabimo vas, da obiščete spletno stran popolnapostava.com. S pomočjo dodatnih nasvetov in video posnetkov boste potek vaj še hitreje osvojili, prav tako boste dobili veliko motivacijo in boste z vajami želeli pričeti še isti trenutek.

Pri normalni stopnji bolečin v križu lahko s takimi vajami dosežete, da bodo bolečine za vas kaj kmalu le še nelep spomin. Če pa vam tudi s tako koristnimi in učinkovitimi vajami ne uspe, morate nujno k zdravniku.

V branje priporočamo ...