Prispevek

Zdravje

Kako ohraniti možgane bistre in mladostne?

Kako ohraniti možgane bistre in mladostne?

Da so zdravi možgani ključni pri tem, kako se bomo počutili in kako dobro bo delovalo naše telo, je jasno, nekoliko manj pa, da lahko in tudi moramo zanje dobro skrbeti. Čeprav se zdi, da z nagubanim tkivom v naši lobanji kaj veliko ne moremo, pa je resnica precej drugačna.

Možgane lahko ohranimo bistre in mladostne na različne načine, predvsem pa s hrano in rednim treningom. Z leti se tudi možgani starajo, polenijo in kadar jim ne posvetimo dovolj pozornosti, lahko kaj hitro pričnejo pešati na določenih področjih.

Nahranimo možgane

Da bi bili možgani zdravi in bistri ter tako kar najbolje opravljali svojo pomembno nalogo, morajo biti pravilno nahranjeni. Tako je, poznamo tudi hrano za možgane. Morda bo to za koga neverjeten podatek, a možgani porabijo kar 20 % vseh kalorij.

Verjetno se vam je že kdaj pripetilo, da se pri delu niste mogli zbrati, potem pa ste nekaj pojedli in so se vam misli čudežno razbistrile? Seveda pa nas zanima, kaj jesti, katera so tista živila, ki vzdržujejo naše možgane mladostne in sposobne opravljanja vseh pričakovanih nalog.

Hrana za možgane

Poleg tega, da možgani porabijo kar četrtino vsega kisika, pa »pokurijo« tudi neverjetno polovico sladkorja, ki ga s prehrano zaužijemo. Glede na prejšnji podatek, da porabijo 20 % vseh zaužitih kalorij, pa ta podatek ni več tako neverjeten.

Obenem možgani za svoje optimalno zdravje in delovanje potrebujejo še marsikaj drugega. Zelo pomembni so vitamini, minerali in aminokisline. Ko pogledamo proti vitaminom, med njimi močno izstopa vitamin B, ki skrbi za boljši spomin in upočasnjuje staranje možganov. Zelo pomembni pa so še vitamini E, A in C.

Da bi poskrbeli za zdravje možganov s prehrano, je potrebno seči po ribah, lanenem semenu (lahko tudi po lanenem olju) ter oreščkih. Vse to možganom zagotavlja nujno potreben vir omega 3 maščobnih kislin. Še posebej dober za možgane je navaden oreh, ki je po svoji obliki podoben možganom. Zanimivo, kajne?

Koencim Q10

Za zdrave in mladostne možgane veliko ljudi jemlje prehranska dopolnila s koencimom Q10. Poleg tega, da skrbi za srce in ožilje, pa je nadvse koristen tudi za ohranjanje mladih možganov in pomaga izboljšati kognitivne funkcije. Koencim Q10 sicer naše telo sintetizira samo od sebe s pomočjo določenih sestavin, ki jih zaužijemo s hrano, a so količine precej majhne.

Nekaj tega koencima vnesemo tudi skozi kožo, kadar uporabljamo kozmetične izdelke, katerim je dodan. Kaj pa v hrani? Največ ga sicer najdemo v živalskih izdelkih – srcu, jetrih in ledvicah, zaužijemo pa ga lahko tudi z različnimi oreščki.

Trening za možgane

Trening lahko poteka na različne načine. Zelo koristen je že klasičen trening z veliko gibanja, saj na ta način izboljšamo pretok krvi in prekrvavljenost možganov, s čimer jim omogočimo črpanje več kisika in hranil. Z vadbo pa poskrbimo tudi za nastanek hormonov, ki vplivajo na boljše delovanje nevronov.

Potem pa je tu še umska vadba. Starejši ljudje, ki redno zaposlujejo svoje možgane, denimo z igranjem šaha ali reševanjem križank, imajo precej bolj mladostne možgane kot tisti, ki se prepustijo toku časa. Možgane pa trenirajo tako mladi kot stari. Karkoli novega si omislite, jim bo dobro delo. Naučite se igrati nov inštrument, pišite, ustvarjajte in raziskujte.

Pa še dobronameren nasvet. Izločite stres iz svojega življenja in možganom pomagajte tudi s kvalitetnim spancem.

V branje priporočamo ...