Prispevek

Zdravje

Kako pomemben je vitamin A?

Kako pomemben je vitamin A?

Telo za svoje optimalno delovanje potrebuje ogromno različnih snovi, med katere sodijo tudi vitamini in minerali. Če smo vajeni ves čas poslušati o tem, kako zelo pomemben je vitamin C ter o njem skorajda vse vemo, pa omenimo, da med zelo pomembne vitamine sodi tudi vitamin A.

Vitamin A je v maščobi topen in se shranjuje v telesu, kar pomeni, da nam ga ni potrebno skozi hrano dodajati vsak dan. Njegov vpliv je zelo pomemben, saj vpliva na rast, skrbi za zdrave lase, kosti, zobe, kožo in tudi za vid ter močan imunski sistem.

Kdo ga najbolj potrebuje?

V resnici vsi, a najbolj podhranjeni z vitaminom A so vendarle novorojenčki, otroci, ki pogosto bolehajo za različnimi boleznimi in starejši ljudje. Odrasla oseba naj bi na dan zaužila od 800 do 1000 µg vitamina A, kar pa je skozi prehranjevanje dokaj enostavno doseči. Nižje vrednosti veljajo za ženske, tiste nekoliko višje pa za odrasle moške.

Starejši in vitamin A
Vitamin A poleg novorojenčkov najbolj potrebujejo starejši ljudje.

Dovolj bo že pol skodelice kuhane špinače, v katero vmešate pol žlice masla, kasneje pojeste en srednje velik paradižnik in se čez dan posladkate z dvema marelicama. Nekoliko večje količine vnosa vitamina A pa se priporočajo nosečnicam in še posebej doječim materam.

Kje se nahaja vitamin A?

V prehranjevanju se vitamin A pojavlja v dveh oblikah, in sicer kot retinol, ki se nahaja v hrani živalskega izvora. Najdemo ga v ribah, mesu, največ v jetrih pa tudi v mlečnih izdelkih. Druga oblika pa je provitamin A, ki je eden od karotenoidov, nam bolj poznan kot betakaroten.

Tega najdemo tako v hrani živalskega kot rastlinskega izvora. Omenjen vitamin sodeluje v mnogih procesih, v telesu pa je znan tudi po antioksidativnih lastnostih. To pomeni, da naše celice varuje pred prostimi radikali in tako tudi pred nastankom različnih bolezni, kot je rak.

Učinek je nezanemarljiv

Ker je vitamin A povezan tudi z imunskim sistemom, je jasno, da nam pomaga prebroditi s prehladnimi obolenji najbolj obremenjene mesece. Še posebej koristen je pri krepitvi odpornosti dihal na okužbe. Hkrati skrbi za to, da je stanje zunanjih slojev tkiv in organov v karseda dobrem stanju.

Vitamin A je koristen v borbi proti nočni slepoti, slabovidnosti in na splošno pomaga pri različnih očesnih boleznih. Zelo koristi tudi naši koži, saj pomaga odpravljati akne, površinske gube, mozolje in starostne pege. Največ tega vitamina najdemo v gosjih jetrih in korenju.

Kako ugotoviti pomanjkanje vitamina A?

Načeloma to ni pretirano enostavno, saj pomanjkanja vitamina A z laboratorijskimi testi ni moč zaznati. K temu pripomore tudi dejstvo, da ima odrasla oseba v jetrih skladiščeno količino tega vitamina za kar eno do dve leti uporabe. V modernem razvitem svetu je pomanjkanje vitamina A zelo redko, vendarle pa so pomanjkanju bolj izpostavljeni dojenčki in manjši otroci s ponavljajočimi se prehladnimi obolenji in različnimi okužbami.

Enako velja tudi za starejše osebe. Pomanjkanje vitamina A se izrazi skozi nočno slepoto, degeneracijo roženice in denimo z izsušitvijo solznih žlez. Za varno uživanje tega vitamina se šteje vnos do 3000 µg vitamina A na dan. V primeru predoziranja pa lahko pride do vrtoglavice, slabosti, glavobola, bolezni jeter in težav s kožo.

V branje priporočamo ...