Prispevek

Šport in rekreacija

Kdaj najeti osebnega trenerja?

Kdaj najeti osebnega trenerja?

Osebni trener je strokovnjak za področje športa in prehrane. Če se želimo rekreirati in živeti bolj zdravo, za to pa imamo tudi dovolj motivacije, se lahko »dela na sebi« lotimo tudi povsem samostojno. Če imamo pri tem cilj, za katerega se nam zdi, da nimamo dovolj znanja in potrebujemo pomoč, pa vsekakor velja najeti osebnega trenerja, ki nam bo pomagal z oblikovanjem individualnega programa. Tako bomo svoj cilj dosegli hitreje in predvsem brez tveganja, da bi si hkrati naredili škodo.

Kdo naj se odloči za osebnega trenerja?

Nekateri so žal še vedno mnenja, da je osebni trener nekdo, ki si ga privoščijo bogati. To vsekakor ne drži. Osebni trener lahko s svojo strokovnostjo pomaga tudi povsem povprečnim ljudem, saj honorarji niso takšni, da bi bili osebni trenerji milijonarji.

Za osebnega trenerja se odločimo, kadar ugotovimo, da moramo spremeniti svoje življenje na bolje, vendar ne vemo, kako to storiti na pravilen način. Tako kot za gradnjo hiše najamemo strokovnjake s področja gradbeništva, najamemo za pravo pot do zdravega življenjskega sloga osebnega trenerja. Z njim se pogovorimo o svojih ciljih, prav tako pa ga seznanimo s svojim dosedanjim življenjskim stilom ter seveda z zdravstveno anamnezo. Na podlagi vsega naštetega nam izdela primeren načrt, nato pa spremlja naš napredek in skrbi za prilagoditve.

Skupina ljudi, ki osebnega trenerja najbolj potrebuje, niso ljudje, ki bi radi izgubili nekaj kilogramov. To so ljudje, ki se soočajo z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih morajo biti tako pri športni vadbi kot pri prehrani še posebej previdni. Prav tako so to ljudje, ki jim ni cilj zgolj to, da so nekoliko bolj fit, temveč želijo na področju športa doseči resnejše rezultate.

Kje najti osebnega trenerja?

Veliko osebnih trenerjev deluje samostojno in brez težav jih boste našli prek spleta, veliko pa jih nudi svoje storitve v sklopu fitnes centrov, kjer gojijo osebni pristop. Fitnes centri so odlična izbira predvsem takrat, kadar želite zgolj  nasvete, ob katerih boste nato vadili samostojno, saj vam je pogovor z inštruktorjem ali osebnim trenerjem, ki vam pomaga pri načrtu vadbe in prehrane, pogosto brezplačno na voljo ob včlanitvi.

In na kaj velja biti pozoren? Predvsem na to, da je osebni trener primerno izobražen, kar pomeni, da ima potrdilo Fakultete za šport in/ali Fitnes zveze Slovenije oziroma katero od tujih, tudi pri nas sprejetih licenc. Te si je mogoče pridobiti zgolj z dokazom o temeljitem poznavanju anatomije, nutricionistike, športne medicine in drugih bistvenih znanj, brez katerih je nemogoče svetovati varno in kakovostno.

V branje priporočamo ...