Prispevek

Zdrava prehrana

Zakaj je ločevalna dieta tako priljubljena?

Zakaj je ločevalna dieta tako priljubljena?

Ločevalna dieta velja za enega od najbolj priljubljenih načinov hujšanja. Svoje korenine skriva v daljnem letu 1911, ko je doktor medicine William Howard Hay objavil ugotovitve, da naj bi napačno kombiniranje hranil pripeljalo do številnih zdravstvenih težav in težav, ki so povezane z debelostjo. Kasneje je na temo kombiniranja živil napisal številne knjige in dolga leta vodil tudi predavanja o tem.

Sodobna ločevalna dieta temelji na prvotnih spoznanjih, da lahko s pravilnim kombiniranjem hranil vplivamo na metabolizem in posledično izgubimo telesno težo. V nadaljevanju bomo predstavili glavna dejstva, ki vplivajo na to, zakaj je ločevalna dieta med ljudmi tako priljubljena.

Ne zagovarja enostranskega prehranjevanja

Ločevalna dieta je svojo priljubljenost v prvi vrsti zagotovo dobila zato, ker ne temelji na enostranskem prehranjevanju. To pomeni, da pri njej glavne vloge ne igrajo samo nekaj vrst živil, hudo odpovedovanje in preštevanje kalorij. Na njeni črni listi se v resnici ne pojavlja prav nobeno živilo, razen alkohol. Dovoljeno se je tudi posladkati.

Primerna je tudi za ljudi z dolgim delavnikom

Pri izvajanju ločevalne diete morate paziti predvsem na kombinacije. Njen princip prehranjevanja na ta način traja 90 dni in je primeren tudi za vse tiste, ki imate dolg delavnik.

Jedilniki so povsem preprosti. Sestavljeni so iz živil, ki so vam vedno na voljo v vseh trgovinah. Nekatere jedi lahko skuhate za več dni vnaprej in jih shranite v zamrzovalniku. Lahko pa uživate samo živila, ki jih obožujete, vendar pod pogojem, da urnika prehranjevanja in kombinacije živil ne spreminjate.

Shujšate lahko kar do 25 kilogramov

Če se boste strogo držali prav vseh navodil, ki jih narekuje ločevalna dieta, boste lahko v 90 dneh shujšali tudi do 25 kilogramov. Kljub temu vam svetujemo, da si cilj začrtate nekoliko niže, saj je bistvo zdravega hujšanja, da poteka počasi in učinkovito. Torej na način, ki po končanem hujšanju omogoča ohranjanje nižje telesne teže.

Njen glavni cilj je sprememba presnove

Najpomembnejši cilj te priljubljene diete je sprememba presnove telesa in s tem na dolgi rok ohranitev telesne teže. Pozorni morate biti tudi na to, kako se boste prehranjevali po 90 dneh diete. Po njenem zaključku je potreben premor, ki mora trajati vsaj tri mesece. Po 90-dnevnem ciklusu se lahko prične nov 90-dnevni ciklus ločevanja živil.

Kljub temu da ima ločevalna dieta veliko uporabnikov, pa v resnici ni bilo nikoli povsem dokazano, da ustrezno kombiniranje živil pomaga pri hujšanju. Po drugi strani obstajajo mnoge raziskave, ki naj bi dokazovale, da ločevalna dieta resnično deluje.

Ne glede na to, ali se boste tudi vi odločili zanjo ali ne, je najpomembneje, da vas pri hujšanju vodi zdrav razum in priporočila vašega osebnega zdravnika.

V branje priporočamo ...