Prispevek

Zdrava prehrana

Športna prehrana za povečanje učinkovitosti vadbe

Športna prehrana za povečanje učinkovitosti vadbe

Če skušate doseči optimalno učinkovitost na treningu, vam zgolj program vadbe morda ne bo zadostoval. Športna prehrana je namreč ključni del vsakega vadbenega programa in tudi zdrav način za izboljšanje telesnih zmogljivosti.

Danes je na trgu veliko proizvodov iz kategorije športne prehrane, ki vam lahko pomagajo povečati učinkovitost vadbe. Veliko izdelkov vam je na voljo tudi v ponudbi trgovine Extreme Vital. Pa poglejmo, med katerimi produkti športne prehrane lahko izbirate.

1. Energijske ploščice

Če ste športno aktivni, zagotovo poznate energijske ploščice in njihovo vlogo v športni prehrani. Kot že ime pove, vam omogočajo ohranjanje primernega nivoja mišičnega in jetrnega glikogena, s tem pa pomagajo hitro dvigniti raven krvnega sladkorja in na ta način povečati energijo, ko jo najbolj potrebujete.

Beljakovinska ploščica Enervit The Protein Deal
Energijska ploščica Enervit The Protein Deal (Extremevital.com)

Energijske ploščice lahko uživate kot zdrav prigrizek namesto sladkarij, športniki in rekreativci pa po njih posegajo pred, med in tudi po vadbi. So zelo enostavne za transport, zato jih lahko vzamete s seboj kamor koli želite.

2. Energijski geli

Podobno kot energijske ploščice, imajo tudi energijski geli nalogo, da telesu v prvi vrsti dovajajo energijo. Vendar pa je v njih več vrst ogljikovih hidratov, ki poskrbijo za dvig energije, ko jo potrebujete. Gre za koncentriran energijski napitek, ki ga zaužijete tako, da ga enostavno iztisnete iz embalaže in spijete v kombinaciji s tekočino.

Energijski geli High5 EnergyGel 32ml
Energijski geli High5 EnergyGel 32ml (Extremevital.com)

Geli so vam na voljo v različnih okusih in so običajno pakirani v embalažah po 46 do 60 g. Najpogosteje po njih posegajo vzdržljivostni športniki, saj jim priročno pakiranje omogoča, da gele zaužijejo tudi med samo aktivnostjo.

3. Glutamin

Glutamin je najpogostejša aminokislina v mišicah in tista, katere raven med treningom zelo pade. To povzroči razgradnjo mišic in izločanje mlečne kisline. Da bi preprečili te procese v mišicah, športniki pogosto posegajo po glutaminu, ki ga zaužijejo po vadbi ali pred njo. S tem poskrbijo za hitrejšo regeneracijo mišic in povečanje učinkovitosti na naslednjem treningu.

4. BCAA

Dodaten vir beljakovin je prehransko dopolnilo BCAA, kar pomeni razvejane aminokisline – to so levcin, izolevcin in valin. BCAA sodijo med esencialne aminokisline, kar pomeni, da jih telo ne more samo sintetizirati, zato je ključnega pomena, da jih vnesete s prehrano oziroma v obliki prehranskih dopolnil.

Glutamin in BCAA Enervit Gymeline
Glutamin (400 g) in BCAA (120 kapsul) Enervit Gymeline (Extremevital.com)

BCAA preprečujejo razgradnjo mišičnega tkiva in vnetje mišic, ki je običajna posledica vsake vadbe. S tem preprečite mišično zakisanost in morebitne poškodbe, regeneracija v mišicah pa bo potekala bistveno hitreje.

5. Hidracijski napitki v prahu

Kadarkoli govorimo o večji učinkovitosti vadbe, ne moremo tudi mimo ustrezne hidracije. Dejstvo je, da med vadbo zaradi potenja izgubljamo velike količine vode in elektrolitov, zato jih je treba ustrezno nadomestiti.

Hidracijski napitek Science in Sport - Go Electrolyte
Hidracijski napitek Science in Sport – Go Electrolyte (Extremevital.com)

Najboljša rešitev so hidracijski napitki v prahu, ki vsebujejo vse minerale, ki jih običajno izgubljate med naporom – glukoza, natrij, magnezij in tudi druge minerale. Pri vseh vzdržljivostnih športih je potrebno hidracijske napitke redno vnašati v telo že med samo aktivnostjo. Na ta način poskrbite za reden vnos ogljikovih hidratov in ohranjanje zmogljivosti.

6. Šumeče tablete

Zelo podobno vlogo kot izotonični napitki imajo tudi šumeče tablete. A je potrebno biti pozoren, da šumeče tablete vsebujejo vse potrebne elektrolite, ki jih izgubljate med vadbo – natrij, kalij, magnezij, glukozo in nekatere druge minerale.

Šumeče tablete Science in Sport - Go Hydro
Šumeče tablete Science in Sport – Go Hydro (Extremevital.com)

Elektroliti so izjemno pomembni za človeško telo, saj opravljajo številne funkcije. Ker jih s potenjem telo izloča, je potrebno med telesno aktivnostjo poskrbeti, da jih ustrezno nadomestite. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo mišični krči, slabost, tresavica in podobno. Šumeče tablete tako prispevajo k hidraciji, hkrati pa preprečujejo utrujenost, njihova dodatna prednost pa je enostavno doziranje.

Če se redno ukvarjate s športno aktivnostjo, dobro veste, da je prehrana za športnike ključnega pomena za povečanje učinkovitosti vadbe. Seveda pa se morate zavedati, da vsi ti dodatki nikakor ne smejo biti nadomestilo za uravnoteženo prehrano.

V branje priporočamo ...