Prispevek

Šport in rekreacija

Tek je najbolj razširjen šport v Sloveniji

Tek je najbolj razširjen šport v Sloveniji

Razne tekaške prireditve za rekreativce, še posebej pa Ljubljanski maraton, iz leta v leto potrjujejo, da je tek pri nas zagotovo šport številka ena. In pravzaprav ni potrebno spremljati udeležbe na prireditvah, da bi se v to prepričal – dovolj je, da se zjutraj ali zvečer sprehodiš po kakšni urejeni poti preko polj ali skozi park in šteješ tekače, ki jih srečaš.

Zakaj je v Sloveniji tako priljubljen? Pravzaprav ne gre zgolj za priljubljenost pri nas, temveč v zahodnem svetu na splošno. Eden od razlogov je gotovo ta, da velja za enega osnovnih človeških gibanj, torej je tako rekoč znan vsakomur. Drugi razlog je v tem, da lahko tečemo ne glede na svojo fizično pripravljenost, tudi, če nismo fit – tek lahko po dolžini in hitrosti prilagajamo svojim sposobnostim.

Naslednji razlog je ta, da je tek aerobna vadba, ki poskrbi za zdravo srce in ožilje, hkrati pa nam pomaga tako krepiti mišice kot skrbeti za vzdržljivost, torej je zelo »večnamenski«. Prav tako pa k priljubljenosti pripomoreta še dve dejstvi: za tek ne potrebujemo posebne opreme ali pripomočkov (dovolj so tekaški copati), tečemo pa lahko zunaj, tako po ulicah mest kot v naravi – torej za tek ni potrebno plačevati dragih članarin v klubih in fitnes centrih.

Kljub temu, da je tek tako univerzalen, pa to še ne pomeni, da ga vsakdo obvlada. Dokler je ta rekreativni in služi zgolj vsakdanji sprostitvi in razgibavanju, ni težav, če se ga ne lotevamo povsem pravilno. Če želimo dosegati nekoliko daljše razdalje, jih preteči bolj lahkotno in se morda uspešno pokazati tudi na kakšnem tekmovanju za rekreativce, pa je že dobro, da tečemo s pravilno tehniko. Za tek so namreč pomembni pravilno dihanje, pravilna telesna drža, pravilno določanje tempa in še marsikaj, za kar se lahko po nasvet obrnemo k profesionalcem oziroma usposobljenim osebnim trenerjem ali trenerjem teka.

V branje priporočamo ...