Prispevek

Šport in rekreacija

Zaščitna oprema za smučanje: kaj vključuje?

Zaščitna oprema za smučanje: kaj vključuje?

Zima vas verjetno ne spomni samo na mrzle noge, kratke dneve, rdeče nosove, poledenele šipe, prehlade in kidanje snega, kajne? Zagotovo vas asociira tudi na smučanje, ki je v Sloveniji zelo priljubljena športna dejavnost. Ker otovoritev smučarske sezone že trka na vrata, bo današnji prispevek za vas kot nalašč.

V njem vas bomo spomnili na vso potrebno zaščitno opremo, ki jo nujno potrebujete na smučišču, če se na njem želite počutiti varno in udobno. Čisto na koncu vas bomo spomnili še na nekaj zadev, na katere morate biti prav tako pozorni. Če se boste držali prav vsega, bo smučanje za vas prava nora dogodivščina, ki je ne boste zlepa pozabili.

Najprej pa … bodite fizično pripravljeni!

Še preden se boste s svojo družino ali kar sami odpravili na izbrano smučišče z vso potrebno opremo, morate biti tudi fizično pripravljeni. Za to vam seveda ni potrebno ure in ure preživljati v fitnesu. Že tek po stopnicah, hoja v klanec, izvajanje počepov in sedenje ob steni pod pravim kotom vas lahko dovolj pripravijo na prvo zimsko smuko.

Zaščitna oprema za smučanje

Opremo za smučanje si lahko izposodite ali kupite. Pred uporabo jo primerno testirajte. Naj vam pri izbiri svetujejo strokovnjaki. Ti zagotovo vedo, katere smuči in smučarski čevlji so najprimernejši glede na vaše znanje in želje. Če ste še neizkušen smučar in boste imeli predobro opremo, je to za vas lahko celo nevarno. Ne osredotočajte se samo na smuči. Veliko pozornosti namenite predvsem smučarskim čevljem.

Smučarski čevlji Salomon X Pro 80
Smučarski čevlji Salomon X Pro 80 (Extremevital.com)

Vsekakor pa s seboj na smučišče vzemite še vso obvezno in potrebno zaščitno opremo za smučanje. Poglavitna zaščitna smučarska oprema vključuje zaščito za hrbet, ščitnike za roke in noge, zaščitne hlače in jopiče, čelade ter tako imenovani body armour.

Zaščita za hrbet

Na prodajnih policah vrhunskih smučarskih trgovin vam ponujajo odlično zaščito za hrbet. Izdelek je lahek in udoben, primeren tudi za vaše otroke. Ima naramnico in pas. Zagotavlja vam najboljšo zaščito hrbtenice.

Ščitniki za hrbet
Ščitniki za hrbet Poc, Flexagon in Salomon (Extremevital.com)

Mehek zaščitni element vam bo omogočil, da se bo ščitnik zlil z vašim telesom in tako zagotovil dinamično zaščito pred udarcem. Pri večjem udarcu bo zaščita še boljša.

Ščitniki za komolce

Vrhunski ščitniki za komolce, ki jih lahko naročite kar v spletnih trgovinah, vam bodo omogočali občutek, da jih sploh ne nosite. Imajo poseben blažilni element, ki se ovija okoli komolca. Posledično vam bo zagotavljal izredno visoko zaščito in svobodo gibanja. Taka zaščita je primerna za prav vse oblike ekstremnega športa.

Ščitniki za noge

Dobro izbrani ščitniki za noge so narejeni iz najboljših polimerov. Posledično so izjemno stabilni in hkrati vzdržljivi. Ob stiku s količkom bodo blažili in mehčali udarce. Na prodajnih policah običajno lahko izbirate med velikostmi S, M, L in PRO.

Ščitniki za podlaket

V zadnjem času se veliko govori o karbonskih ščitnikih za podlaket. Priporočamo jih tudi vam, saj so narejeni s pomočjo visoke tehnologije. Zaradi posebnih ogljikovih vlaken so tovrstni ščitniki najbolj kakovostni.

Ščitniki za golena in podlahti
Ščitniki za golena in podlahti Poc (Extremevital.com)

Omogočali vam bodo veliko prednost. Trk z vratci na smučišču ne bo povzročil prenosa energije na vas. So zelo trpežni in lahki. Tudi ta zaščitna oprema se lahko kupi v različnih velikostih.

Smučarske rokavice

Med pomembnejšo zaščito za smučanje vsekakor sodijo še smučarske rokavice. Poskrbite, da boste kupili dovolj kakovostne. Le take vam bodo nudile maksimalno zaščito. Zaščitna pena v njihovi notranjosti vam bo ponujala zaščito na celotni zadnji strani in na palcu.

Smučarske rokavice Reusch
Smučarske rokavice Reusch (Extremevital.com)

Smučarske rokavice vam bodo roke ohranjale suhe, obenem vam bodo nudile popolni oprijem in neverjetno vzdržljivost. Posebno polnilo zagotavlja tople in suhe roke tudi v najbolj mrzlih dneh.

Smučarska čelada

Nikakor pa na smučišču ne gre niti brez primerne smučarske čelade. Poskrbite, da si boste kupili ali izposodili tako, ki vas bo popolnoma zaščitila pred morebitnim padcem na glavo. Naj ima vaša čelada tudi možnost pritrditve ščitnika za brado. Dobrodošle so posebne blaznice na ušesih, ki se lahko poljubno odstranijo.

Še nekaj koristnih nasvetov

Našteli smo najpomembnejše dele zaščitne smučarske opreme. Na koncu vam podajamo še nekaj ključnih nasvetov, ki vam bodo prav tako zelo koristili.

Nikakor ne pozabite na hrano. Preden se spustite s hriba, je pomembno, da zaužijete primeren obrok. Ta vam bo zagotovil ustrezno gorivo, ki ga boste potrebovali za spust po hribu. V žep si lahko spravite še kakšno energijsko tablico, oreščke ali suho sadje.

Prav tako ne smete pozabiti na tekočino. Spijte dovolj vode ali blagega čaja. Izogibajte se kavi in zelenemu čaju, ki bi vas lahko pripeljala do dodatnega spodbujanja izgube vode.

Na smučišču se obnašajte kot na cesti. Glejte levo in desno, ko boste prečkali progo. Prav tako pazite na to, da ne boste zavzeli celotnega smučišča. Svoje dolge karving zavoje prihranite za zgodnja jutra, ko boste na smučišču še skoraj sami.

Vsekakor pa je najbolj pomembno, da pri smučanju uživate. Skrbi pustite doma. Naužijte se prelepih razgledov na gore, sonca, svežega zraka in dobre družbe.

V branje priporočamo ...