Prispevek

Zdrava prehrana

Katera so najboljša živila za lepo postavo?

Katera so najboljša živila za lepo postavo?

Danes nam je že vsem verjetno jasno, da do lepe postave in idealne telesne teže ne bomo prišli samo s hujšanjem in vadbo, pač pa je za to zadolžena tudi prava prehrana. Prav tako nam je jasno, da se je potrebno izogniti škodljivim razvadam v obliki velikih količin sladkorja in maščob. A kaj jesti za lepo postavo?

Tu je potrebno upoštevati tudi različne tipe ljudi z različno prebavo, a dejstvo ostaja, da so najboljša živila tista, ki so naravna, nepredelana in človeku omogočijo daljši občutek sitosti. Mednje sodijo tudi stročnice, pa čeprav bodo nekateri rekli, da niso idealne za hujšanje.

1. Čar stročnic

Govorimo o grahu, čičeriki, fižolu in drugih stročnicah, ki so izjemen vir beljakovin in vlaknin. Prav te človeku zagotavljajo določen občutek sitosti, dobre pa so tudi za našo prebavo. Ob omembi stročnic in prebave se marsikdo namuzne, saj oboje navadno povezujemo z mislijo na napenjanje in vetrove.

Zelo pomembno je, da stročnice pred uživanjem pravilno pripravimo in jih tudi uživamo v kombinacijah, ki na nas ne vplivajo na ta način. Velika pozitivna lastnost stročnic je njihov nizek glikemični indeks. Ta zagotavlja počasno sproščanje energije, kar pomeni, da ne prihaja do nenadejanih napadov volčje lakote.

2. Do lepe postave z zdravo hrano

V zdravo hrano uvrščamo nepredelana živila, ki niso naknadno pretirano sladkana ali soljena in »obogatena« z ojačevalci okusa. Da bi lahko rekli, da zdravo jemo, bi morali na naše krožnike uvrstiti zgolj tisto, kar smo skuhali sami. Iz sveže zelenjave (če je mogoče z domačega vrta), ekološko pridelanega mesa in domačih mlečnih izdelkov ter jajc.

Pri tem pazimo na maščobe; uporabljamo tiste, ki najmanj vplivajo na povečevanje telesne teže in se zavežemo k rednemu prehranjevanju. Če bi obenem poskrbeli še za konstantno gibanje ali rekreacijo, končni rezultat nikakor ne bi smel izostati.

3. Zelo pomembni so antioksidanti

Da bi bile celice v telesu pod čim manjšim stresom, bodo poskrbeli antioksidanti. Živila, bogata z njimi, bodo preprečevala škodljivo oksidacijo in kopičenje prostih radikalov, ki so odgovorni za kopico bolezni, vplivajo pa tudi na celotno podobo človeka in njegovo počutje.

Živila, bogata z antioksidanti, so brusnice, borovnice, jagode, robide in denimo češnje. Zanimivo, da lahko živila, bogata z antioksidanti, prepoznamo tudi po njihovi barvi. Temnejša in rdeča živila so najboljši vir antioksidantov. Na primer rdeča jabolka, maline in vse, kar smo že našteli.

4. Kombinacija pravih živil

Za lepo postavo je nujna pravilna kombinacija določenih živil. Držite se osnovnega nasveta glede kombiniranja in nikoli ne jejte obrokov, ki so sestavljeni pretežno iz beljakovin ali ogljikovih hidratov. Človek seveda potrebuje oboje, a v določeni meri.

Vedno glejte, da bodo vaši obroki uravnoteženi in bodo vsebovali beljakovine in ogljikove hidrate ali pa beljakovine in zdrave maščobe. Tako je, niso vse maščobe škodljive. Človeško telo jih nujno potrebuje, a tiste prave. Izogibajte se kombinaciji živil, ki so sestavljene pretežno iz ogljikovih hidratov in maščob. In ne pozabite na vodo!

Ob vseh zgoraj opisanih nasvetih pa nikakor ne pozabite še na gibanje. Že redni sprehodi na svežem zraku bodo dobro deli vaši liniji, če pa boste hodili še nekoliko hitreje, bo zmaga vsekakor na vaši strani.

V branje priporočamo ...